keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

The Plan: takapihan muurialtaat

Takapihan muurialtaat ovat vielä lumen alla piilossa, joten mittasuhteiden hahmottaminen on hankalaa, mutta vähän olen miettinyt jo niidenkin tulevaa sisältöä. Jo viime kesänä mietittiin, josko toiseen altaaseen laittaisi vesiaiheen. Se kun näkyisi mukavasti terassille ja veden solinaa olisi mukava kuunnella. Hautasin jo ajatuksen jossain vaiheessa, mutta nyt se on taas tullut mieleen.

Allasvaihtoehtoja on monia. Yksi vaihtoehto voisi olla pyöreä kannellinen ämpäri, jonka pinta täytetään koristekivillä, eli varsinaista veden pintaa ei tulisi näkyviin, ainoastaan vesisuihku. Tämä olisi todennäköisesti edullisin ja helppohoitoisin ratkaisu. Jotenkin kaipaisin kuitenkin ihan vettäkin näkyville, ehkä siis alla olevan kuvan mukainen epäsymmetrinen allas suihkulla olisi hyvä vaihtoehto kunhan sen reunat saisi verhoiltua nätisti kasveilla piiloon.

http://www.pihakivi.com
Meidän muuriallas ei vaan ole aivan näin iso, joten en tiedä löytyykö tällaisia astioita tarpeeksi pienenä. Idea tässä kuvassa on kuitenkin selllainen mitä olen miettinyt.

Vesiaihe tulisi terassin puoleiseen korkeampaan altaaseen.
Mietinnässä on vielä muurialtaisiin tulevat kasvit ja valaisimet. Paikkahan on todella paahteinen joten kasvit on valittava sen mukaan. Matalassa altaassa on myös melko vähän multaa, vain n. 30 cm ja alla paksu patja karkeaa mursketta, joten se tulee olemaan kuiva... Suunnitelmassa isompaan altaaseen oli laitettu muistaakseni rungollinen syreeni. Se voisikin olla kiva, kun syreeniä löytyy myös terassin toiselta puolen. Tai sitten joku riippapuu, esim. riippahernepuu. Ovat näyttäviä, mutta vanhasta kokemuksesta kovin roskaavia... Muuten matalan altaan voisi täyttää pääosin erilaisilla havuilla, kuten matalilla katajilla, ehkä pallotuija ja tuiviota. Ehkä ne menestyisivät noin pienessä multatilassa. Havut pysyvät myös kivan näköisinä ympäri vuoden, mikä olisi hyvä asia, kun tämä allas näkyy autokatoksen läpi tielle. Jotain pientä kukkivaa voisi toki havujenkin joukossa olla.

Vesiaiheen ympärillä saisi sitten olla jotain suhteelliseen matalaa ja osin ainakin runsaasti kukkivaa. Siinä varmasti viihtyisi ihan yksivuotiset kesäkukatkin. Värimaailma saisi ehkä olla talon ympäristöä mukaellen valkoista, siniliilaa ja vaaleanpunaista. Tarkentelen tätä suunnitelmaa vielä lähempänä.

Ei kommentteja: