sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Multaa multaa, enemmän multaa

Terassin vierustan kukkapenkista osa kaivettu, täyttöä vaille. Penkkiin tulee kaksi valotolppaa ja lisäksi istutusaltaisiin (muurit) tulee muutama pienempi valo. Kulkuväylät, joihin laitetaan liuskekiveä, ajattelin rajata graniittipalkeilla.

Etupihan muurin kulmaan oli tarkoitus laittaa koivuangervoja. Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin, ja päädyin ainakin toistaiseksi vuorenkilpiin. Korkeammat pensaat olisivat ehkä liikaa blokanneet näkymää etupihalle ja rajalla olevista norjanangervoista tulee aikanaan yli metrin korkuisia. Toisaalta nämä vuorenkilvet yhdistyvät kivasti pensasaidan toisessa päässä olevan kohopenkin.

Muurin reunalle laitettiin yhteensä neljä valopaikkaa ja kuoppa täytettiin mullalla. Ensi kesän istutuksia on tässä odottamassa kolme rohtokatajaa, kääpiövuorimänty ja kaksi rungollista tuijaa. Kiven eteen (nyt nurmella) on tarkoitus laittaa korkeampi kataja tai tuija. Muurin reunuksen istutukset lähtevät sitten tuo puun linjasta eteenpäin, eli istutusalueen leveys on reilu metri.

Meidän oma multakasa saatiin vihdoin tuhottua ja koivuangervotkin pääsivät näkyviin. Rinteeseen pitäisi saada vuorenkilpiä.

Odotan, että noista neljästä hopeahärkistä kasvaa kaunis vaalea reunus ruusupenkille.


Tämä pitäisi täyttää seulakivillä. Rönsyansikka saisi täyttää koko multa-alueen pinnan.

4 kommenttia:

Jutta-Mari kirjoitti...

upea piha ja istutukset. Oletteko itse omin käsin tehneet kaiken? Hyvä idea tuo laittaa pieni siivu soraa muurin ja nurmen väliin, niin saa leikattua reunat siistiksi.
Miksi laitoit patolevyä muurin sisäpuolelle?

Mervi kirjoitti...

Kiitos, ihan omin pikku kätösin ja talkoilla olemme pihalla raataneet. Ihanaa kun alkaa pikkuhiljaa suunnitelma tulla todeksi! Tuon sorasysteemin tajusimme ihan käytännön kautta nyt kun nurmikkoa on leikelty pari kesää. Tosin sorakin tuppaa ajautumaan nurmikolle, joten taidetaan jossain vaiheessa laittaa siihen noppa- tai betonikivet.

Patolevyn laittamiselle en tiedä varsinaisia perusteita, laitettiin kun muutkin laittoivat. Ilmeisesti muurin on hyvä päästä hengittämään...?

jl kirjoitti...

Hopeahärkit valtaavat kohta suuren osan sun penkistä ja yrittävät muuallekin - väitän kokemuksen syvällä rintaäänellä. Mutta se on kyllä ihan kaunis niin, että antaa mennä vaan. :)

Mervi kirjoitti...

Mies täsmensi vielä tuota patolevyasiaa, eli se estää kosteuden siirtymisen kivan läpi ja siitä aiheutuvan kalkkeutumisen. Tai ainakin vähentää sitä.

Ja hopeahärkki saa minun puolesta levitä niin paljon kuin tykkää :) Ruusut alkavat kasvaa vasta niin myöhään keväällä, että härkki on varmasti kaunista katseltavaa ruusuja odotellessa.