lauantai 10. huhtikuuta 2010

Puutarhaunelmia

Kevätaurinko on sulattanut lumet pihalta uskomattoman nopeasti ja sen alta paljastui karu mutakko. Tontti tasattiin syksyllä juuri ennen lumien tuloa joten se ei ehtinyt juuri kuivahtaa kaivurin jäljiltä. Toisaalta, eipä siinä kasva rikkaruohojakaan. Nyt sormet syyhyävätkin päästä jo pihan kimppuun.

Teetimme pihasuunnitelman viime syksynä Hanna Hakalalla ja olimme tyytyväisiä pieniä muutoksia lukuunottamatta jo heti ensimmäiseen luonnokseen. Hanna ideoi monta pientä mutta hauskaa yksityiskohtaa joita en ikipäivänä olisi itse keksinyt. Suunnitelma on melko monimuotoinen (ainakin perheen miesväen mielestä :) ) eikä sitä varmasti toteuteta yhdessä eikä kahdessakaan kesässä. Toisaalta toteutusta on helppo jaksottaa useammalle vuodelle kun on hyvä suunnitelma jota noudattaa. Kasvivalintoja voi sitten miettiä tarkemmin toteutuksen edetessä. Alapuolen naapurin piha on muuten saman suunnittelijan käsialaa.

(klikkaa kuvaa niin se aukeaa isompana)

Oikeastaan suurin pieni muutos tähän suunnitelmaan on se, että lapsille tehdään hiekkalaatikko takapihan terassin vieressä olevaan toiseen muurikivialtaaseen. Se on sitten myöhemmin helppo muuttaa istutusaltaaksi kun hiekkalaatikkoaika menee ohitse. Muilta osin toteutusta varmasti vähän sovelletaan tarpeen mukaan mutta pohjat on nyt tehty periaatteessa tämän mukaisesti.

Tämän kesän tärkeimmät tehtävälistalla on nurmikon istutus, katettujen terassien ja välikön portaiden teko, parvekkeen ja terassien kaiteet ja autokatoksen sisäkatto. Jos ehditään, aloitetaan myös etupihan työstö siltä varalta että kunta saa lottovoiton ja päälystää kotitiemme (tähän on siis pieni mahdollisuus olemassa). Laitatamme nimittäin todennäköisesti asfaltin tieltä autokatokseen asti ja kiveys tulee ainoastaan kulkureiteille. Joka tapauksessa tuo etupiha tulee olemaan työjärjestyksessä ensimmäisenä. Kulissit kuntoon :)

6 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Hyvältä näyttää :) Hanna Hakala on tehnyt myös meidän pihaan pihasuunnitelman :) ja tykkäsin hänen tyylistään kovasti.

Anonyymi kirjoitti...

mitä maksaa sielläpäin tommonen pihasuunnitelma? harkitsen semmosta itekin :)

Mervi kirjoitti...

Perussuunnitelma ilman kasvi- ja taimimääräluetteloa on pikkuisen päälle 400,- alveineen. Sisältää alku- ja mittauskäynnin sekä pari kommentointikierrosta.

Retromoderni kirjoitti...

teidän pihasuunnitelma näyttää ihanan hyvältä!

pitäs varmaan harkita suunnittelijan käyttöä, ettei mene piha ihan ketuilleen. mies kyllä sanoi, ettei tässä mitään suunnittelijaa tarvita ja raapi paperille piirustuksen.

täytyypä käydä Hannan kotisivuja tutkimassa, jos löytyy moiset.

Hiekkalaatikko kivimuurissa kuullostaa hyvälle. mä mietin hiekkaboxia kivimurikoiden sisälle, jos jostain sellasia sais, kun meidän pläntillä ei nyt semmoisia sattunut olemaan. Tai sitten "hautaan" sandboxin terassin alle, josta sen saa tarvittaessa esille.

T kirjoitti...

Harmi että Hanna on kaukana meistä, suunnitelmanne näyttää hyvältä. Ja eihän tuo paha hintakaan ole, oletin sen olevan enemmän. Luulen että tarvin kyllä ammattilaisen apuja puutarhan kanssa, vaikka sen työväenopiston kurssin kävinkin :)

Marika kirjoitti...

Milloin muuten te alatte pihaa tekemään?

Ajattelin vaan, että meitä taitaa siinä samalla alueella olla nyt useampiakin, jotka tänä kesänä pihaa laittavat. Saiskohan jostakin halvemmalla multaa, taimia yms. kun tilais kimpassa.

Itse olin ajatellut laittaa myös osaan meidän pihasta siirtonurmikkoa ja siinä ison määrän tilaaminen kannattaa (eli hinta tippuu neliöltä kivasti kun tilaa kimpassa).