maanantai 26. huhtikuuta 2010

Mustista mömmöistä sananen

Vappusaunaan ei aivan päästy vaikka sähkäri lupasi pyörähtää tällä viikolla asentamassa kiukaan ja valot. Lasiseinää joudumme odottamaan vielä pari viikkoa :( Tampereelta löytyi kyllä kohtuuhintainen toimittaja, Ritalasi. Palvelu on toistaiseksi ollut hyvää ja hintaero pariin muuhun saamaamme tarjoukseen on huomattava. Toivottavasti myös lopputulos on hyvä.

Saunapaneleiden käsittelystä mustaksi haluaisin kertoa muutaman kokemuksen jos joku miettii samaa. Seinä- ja kattopaneelit käsiteltiin Tikkurilan saunasuojalla joka sävytettiin hiilenmustaksi. Lopputulos on kertakäsittelyllä tosi hyvä. Mustimmillaan väri on todella musta mutta puun syyt näkyvät hienosti vähän vaalempina. Pinta on mattainen mutta luonnonvalossa puunsyyt kiiltelevät hienosti. Seiniin laitoimme vielä toisen kerroksen väritöntä saunasuojaa asennuksen jälkeen jotta väri pysyy mahd. hyvin paneeleissa (värittömästä ei jäänyt mitään laikkuja vaikka jälkikäteen laitettiinkin). Selkänojaa ylälauteen päälle ei oikein mahdu (ylälaude on vain 45 cm syvä) joten saa nähdä lähteekö väri kulumaan seinältä...

Lauteiden välistä ritelikköä varten ostimme Tikkurilan uutta Supi-laudesuojaöljyä joka on valmiiksi sävytetty mustaksi. Tällä voisi siis käsitellä koko saunan, lauteet mukaanlukien (tuo saunasuojahan ei sovi lauteisiin). Supilla joutui tekemään kaksi käsittelykertaa ja silti lopputulos jäi vähän vaaleammaksi. Lisäksi se levitetään sienellä joten on vähän hankalampi kuin pensselillä sudittava sasu. En siis lähtisi sillä koko saunaa käsittelemään.

Laudepuunahan meillä on lämpökäsitelty haapa. Siitä ei ole vielä muita kokemuksia, mutta huomasimme asennusvaiheessa että puuhun tulee todella herkästi naarmuja ja painaumia. Hiekkaisilla jaloilla noille lauteille ei ole kyllä mitään asiaa.

Ei kommentteja: