perjantai 5. helmikuuta 2010

Mitä nyt tekisin toisin - lisäyksiä 8.2.

Talo ei ole vielä kokonaan valmis mutta asumiskokemusta on kertynyt jo joitakin kuukausia. Niinpä ajattelin aloittaa plussat ja miinukset listauksen jota päivittelen sitten sitä mukaan kun asioita tulee mieleen. Siis jos nyt aloittaisimme rakennusprojektin mitä tekisin toisin ja mikä tekemistämme ratkaisuista on osoittautunut hyväksi:

PLUSSAT
+ Teritalojen suurelementtipaketti, erityiskiitos Tampereen edustajien upeasta asiakaspalveluasenteesta!
+ Carolina-mallin julkisivun koristeellisuus: kaunis talo vaikkakin vähän työläs kaikkine nippelinappeleineen. Lopputulos on vaivan arvoinen.
+ Tonttivalinta ja talon sijoittaminen tontille on osunut ihan kohdilleen. Kapeasta tontista saatiin kaikki irti, ja lopputulos on molempien kannalta loistava, kun yhteistyötä tehtiin rajanaapurin kanssa jo suunnitteluvaiheessa.
+ Autokatos talon jatkona ja sieltä katettu kulku pääsisäänkäynnille.
+ puolitoistakerroksisuus: siivousurakka helpottuu huomattavasti kun yläkerran makuuhuoneet pysyvät puhtaana hiekasta ja koirankarvasta. Alakerta on helppo imuroida usein, yläkertaan ei imurin kanssa tarvitse mennä kuin noin joka 3. kerta.
+ Yläkerran huonejärjestys: tilavat makuuhuoneet, aula hyödynnetty järkevästi arkiolohuoneena, tilava kylppäri jossa erillinen suihkunurkkaus, ja ihanainen suuri vaatehuone jossa vanhemmille omat osastot.
+ Erillinen pukeutumistila khh:n ja pesuhuoneen välillä. (tosin tätä ei ole vielä päästy käytännössä testaamaan)
+ Keittiö: "laiturisaareke" kivitasoineen, ylös nostettu astianpesukone, Siemensin koneet ja Lapetekin liesituuletin, käyttöastiat (myös lautaset, lasit) lasten ulottuvilla vetolaatikoissa
+ Normaalististi aukeavat vaatekaappien ovet. Eteisessä on yksi liukuovikaappi ja sekin on melkein liikaa... Ärsyttävän pimeä sisältä ja ovet aina tiellä.
+ Eteisen upotettu ja valaistu kenkähylly sekä istuintaso jonka alla laatikot lasten pipoille ja hanskoille, yläkaapeissa aikuisten asusteet.
+ Tarketin lattialaminaatti ja sen sävy Sherwood Oak Suede viistereunoilla. Ihana sävy ja pinta, joka ei ole liukas. Näistä lattioista jaksan iloita joka päivä.
+ Matolla päälystetyt portaat. Listan kera eivät ole yhtään liukkaat, eivät naarmuunnu ja on helppo imuroida. Matto on Orient Occidentin mallistosta ja sitä käytetään mm. julkisissa tiloissa joten pitäisi kestää.MIINUKSET
- Tontin valintavaiheessa miettisimme tarkemmin minkä kokoinen ja -mallinen talo siihen mahtuu (huomioiden talon vähimmäisetäisyys rajasta) ja miten talo sijoittuu. Ainakin täällä kunnan tonttien kapeus aiheutti aika paljon harmaita hiuksia.
- Tekisin taloon lämpimän kuistin vaikka sitten etupuolen poikkiharjan kustannuksella (tosin tilava, täyskorkea kylppäri yläkerrassa on kyllä aika ihana).
Sisäänkäynnin (ns. tuulikaapin) pienuus vähän häiritsee vaikka eteisaulassa tilaa onkin ruhtinaallisesti. Sisäänkäynti kenkäröykkiöineen näkyy myös suoraan olohuoneeseen.
- Alakerran huoneratkaisut: ruokailuerkkerin jättäisin pois ja tekisin mielummin jonkinlaisen ulokkeen sisäpihalle päin olohuoneen jatkoksi. Lisäisin taloon koko matkalta pituutta erkkerin verran. Olohuone jäi nyt todella pieneksi ja pitkulaiseksi, hankala sisustettava. Toisaalta takapihan puolella ei ole naapuria toisin kuin molemmilla sivuilla.
- Edelliseen jatkoksi: yläkerrassa on suhteettoman suuret makuuhuoneet kun taas alakertaan kaipaisi enemmän neliöitä. Kaksitasoratkaisun ongelmakohta.
- Pyykkihuolto/kodinhoitohuone: voisiko sen sijoittaa yläkertaan? Likaisten ja myöhemmin puhtaiden vaatteiden roudaaminen ylhäältä alakertaan ja taas takaisin ylös on jokseensakin rasittavaa puuhaa. Pyykkihuollon ja "kuraeteisen" erottaminen olisi kyllä ihan joka kantilta erittäin järkeävä. Puhtaat lakanat ja koiran kuratassut samassa tilassa ei ole kovin hyvä yhdistelmä.
- Rakennusprojekti ja raskaus: erittäin huono yhdistelmä! Vaikka takana olisi yksi helppo raskaus, voi seuraava olla jotain ihan muuta... Rautakaupassa ja sisustusratkaisujen perässä juokseminen olisi ollut huomattavasti helpompaa ilman ylimääräistä taakkaa. Myös turhat aikataulupaineet jäisi pois. Yleensäkin raksailu alle kolmevuotiaan kanssa on täysin utopistinen ajatus. Sitä vanhemman lapsen kanssa homma jo sujuukin.
- Ostetun työn kalleus: arvioimme oman työpanoksen/osaamisen hurjasti yläkanttiin ja toisaalta varasimme kustannusarvioon aivan liian vähän ostotyövoimalle. Työ maksaa aivan h****sti! Siis oikeesti, TOSI PALJON.
- Sisustusratkaisut: tee alustavia suunnitelmia, mutta älä hanki mitään materiaaleja, kiintokalusteita tms. ennen kuin olet nähnyt tilan "livenä" (väliseinät paikoillaan jne.). Investoisin itse nyt sisustussuunnittelijan apuun, sillä vaikka koenkin olevinani kovin sisustushenkinen, on näin ison kokonaisuuden hallinta ollut lähes ylivoimaista. Etenkin maalien sävyvalinta on todella vaikeaa kuin ne muuttuvat valon mukaan (huom! Älä koskaan osta sävytettyä maalia kylmiltään isoa määrää vaan tee aina ensin koemaalaus pienellä purkilla).
- Keittiö: kaipaan sittenkin kuivauskaappia joka jätettiin pois. Nyt kaikki rojut kerääntyvät valumaan tiskialtaaseen. Franken iso allas tarvikkeineen on ihana mutta sen valutustasolle en ole vielä keksinyt mitään järjellistä käyttötarkoitusta. Moran hana on tosi hankala käyttää kapean suihkun takia.
- Kalustehankinnoissa kartoittaisin paremmin vaihtoehdon tilata kalusteet mittojen mukaan puusepältä. Kalustetoimittajien mitoitukset kun eivät taivu ihan joka paikkaan parhaalla mahdollisella tavalla.
- Sähkö- ja valaistusasiat: voi kun jossain olisi joku ihana ammattilainen joka osaisi sanoa mikä on järkevää, kuinka paljon eri valaisimia tarvitsee mihinkin tilaa, millaisia niiden pitäisi olla ja antaisi hyviä vinkkejä vähän erilaisista mutta toimivista ratkaisuista. Nämä asiat ovat aiheuttaneet kohtuuttomasti päänvaivaa. Onneksi Powersetistä on saanut sentään vähän apuja.

9 kommenttia:

Hannukka kirjoitti...

Mukava postaus, oli kiva kuulla kommentteja asumisen perusteella.

Meillehän tulee 1-kerroksinen talo (tosin pitkä sellainen :), mutta silti puhtaat vaatteet tarkoitus säilyttää kodinhoitohuoneessa. Katsotaan kuinka toimii käytännössä.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva lista - näitä olis kiva lukea useamminkin!

Tuo talon sijoittelu tontille on kyllä vaikea pala - jos siis tonttia ei ole hehtaaritolkulla.

Meillä on reilu 1000 neliötä, ja onhan se pieni - ota siinä sitten huomioon ilmansuunnat, naapurit, kulkutiet ja kaavamääräykset sekä oma budjetti, aikamoinen yhdistelmä.

- Anne

T kirjoitti...

Kiitos tuhannesti, tämä oli tosi hyvä postaus.
Tuota pyykkien kuskausta ylösalas olen minäkin manannut jo etukäteen :)..siihen ei vaan saatu mitään järkevää toista ratkaisua niinpä alhaalle tulee pyykkihuolto. Meillä yläkerta on melkein samanlainen kuin teillä ja alakerrassakin on paljon samaa. Esim. se pitkulainen ja hankalasti sisustettavissa oleva olohuone :). Ja nauratti tuo raskasu ja rakentaminen yhdistelmä..joo ei sovi, huomasin. tosin meillä lisäksi vielä se toimelias 1.5kk vanha, jonka kanssa niitä rautakauppoja yms. ei ole yhtään rentoa kierrellä..minun kasvavasta mahasta puhumattakaan.
Kiva kun jaksoit laitella plussat ja miinukset , oli tosi kiva lukea niitä.

Olisin vielä kysynyt keittiöstä; miltä sinusta on tuntunut käytännössä tuo allas ikkunan edessä/lähellä? Olen kova tiskaamaan ja meille allas joudutaan nyt kuitenkin aika lähelle ikkunaa sijoittamaan. Pelkään että ikkunan karmit mätänee ja ikkunakin on aina roiskeissa. Onko turha pelko?

Susu kirjoitti...

Hyviä kommentteja, toivottavasti suunnitteluvaiheessa olevat ottavat vinkeistä vaarin. Meillä on jo toinen talo rakenteilla ja silti voisin tehdä samankaltaisen postauksen ja korostaa sitä etukäteis suunnittelua talon osalta eli kun tontti löytyy ei hosuttaisi nopeasti rakentamaan vaan mietittäisiin ja keskusteltaisiin useamman asiantuntijan kanssa millainen ja miten rakennukset sijoittuu.

Ensimmäinen talomme oli 1-tasoinen ja nyt tulee 2-tasoinen, molemmissa varmasti omat hyvät ja huonot puolensa. Salmeloiden kommenttiin yhdyn siinä, että meilläkin koira ja koira ei tule yläkertaan joten hänen karvansa (joita riittää) pysyy pääasiassa alakerrassa.

Pyykkihuolto tulee meillä nyt kodinhoitohuoneeseen, jossa kaapit perheen arkivaatteille. Tosin toimii koiran kulkureittinä, että katsotaan kuinka toimii...

Käytin pinnoissa sisustussuunnittelijaa, koska pienten lasten kanssa ja mies raksalla ei oikein ole mahdollisuutta kiertää rautakauppoja ja selata tapettikirjoja yms ja olen erittäin tyytyväinen. Ainakin olen säästänyt aikaa paljon ja isännän hermoja kun rouva olis taas menossa johonkin laattoja tai tapettia katsomaan.... :)

Meillä asennetaan nyt kalusteita ja muutto olis tän kuun lopussa tai maaliskuun alkupäivinä, JEEEE!!

Hyvää kevättä!
-Susu

Mervi kirjoitti...

Vastaus T:n kysymykseen: Tiskiallas ikkunan lähellä on ainakin nyt toiminut ihan hyvin. Maisemia on mukava ihailla kun siinä puuhailee.

Ikkunassa on roiskeita, mutta toisaalta ikkuna on varmasti helpompi puhdistaa kuin esim. yläkaappien ja altaan välinen laatoitettu välitila (ainakaan vanhassa kodissamme en putsannut sitä juuri koskaan...). Alkuun meidän piti jättää altaan taustaseinä pelkälle maalille mutta otettiin siihen sittenkin lasi.

En usko että ikkunan karmi pääsee mätänemään sillä vesi ei kuitenkaan jää seisomaan seinustalle. Franken suuri ja syvä pesuallas on aika hyvä pitämään vedet sisällään ja suurin osa roiskeista tuleekin esim. perunoita ja vihanneksia kuoriessa.

Moran keittiöhana on nätti mutta muuten en voi sitä suositella. Vesi tulee kovalla paineella ja kapeana suihkuna joten sieltä saa lähes poikkeuksetta vedet päälleen vaikka kuinka varovasti yrittäisi hanan avata....

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos minunkin puolestani tästä,
auttaa suunnittelun alkumetreillä olevaa!

Olisin vielä kysynyt, mitkä ovat pieneksi kokemasi tuulikaapin mitat? Meillä nimittäin jäämässä tuulikaappi pieneksi, mikä epäilyttää jo...
Paljonko tuossa sisääntulokäytävässä on leveyttä (toi kohta, missä valaistu kenkäsyvennys)?
Kiitos!

Mervi kirjoitti...

Tuulikaapin mitoista: Ovi on metrin levyinen joten olisikohan kenkähyllyseinän ja istuintason välissä lattiaa joku 120-130 cm. Istuintaso on metrin levyinen.

Jos tulee samaan aikaan paljon väkeä on siihen asti ahdasta kunnes saa kengät pois jalasta. Aulassa on toki tilaa riisua takkeja ym. Yhden lapsen kengittäminen tuossa vielä sujuu, mutta kahden kanssa voi olla vähän sullomista...

Meidän piti tehdä tuohon ensialkuun ihan oikea tuulikaappi väliovineen mutta onneksi jätettiin väliseinä pois. Sen kokoisella kopilla ei olisi tehnyt mitään vaikka toki se kätkisi kengät.

Anonyymi kirjoitti...

Tohon keittiöhanan paine- ja roiskimisongelmaan voisitte kokeilla laittaa niitä hanan sulkuja vähän pienemmälle, jotta vesi ei pääsisi hanaan täydellä paineella verkostosta. Älkää kuitenkaan laittako liian pienelle, jotta astianpesukoneelle riittää paineet.

Villapuron Virpi kirjoitti...

Hei,
Hienoltahan talonne näyttää sisältäkin ;) Käytiin helmikuun alussa kiertelemässä aluettanne ja koiranne tuli tervehtimään, niin vaihdettiin silloin ajatuksia talonne suunnittelusta ja toimivuudesta ;)

Haluaisin esittää sinulle vielä muutaman kysymyksen rakennusprojektistanne, mutta silmiini ei osunut sähköpostiosoitetta. Olisi kiva jos voisit laittaa minulle viestiä virpi.villapuro@gmail.com

Meidän mahdollisesta taloprojektista löytyy kanssa blogi
http://villapuro.blogspot.com/

t. Virpi