lauantai 31. maaliskuuta 2012

Taloprojektin kustannusarvion toteutuminen

Sain eilen taas mukavan viestin talopakettimyyjältämme. Tuntuu todella hyvältä, että he muistavat edelleen monen vuoden takaisia asiakkaitaan ja kyselevät kuulumisia. Vaikka olipa heillä yhteydenpidossa myös oma lehmä ojassa, sillä minulta kyseltiin kokemuksia valitsemastamme lämmitysjärjestelmästä sekä projektin kustannusarvion toteutumisesta. Mielelläni minä näistä kerroinkin, jos vaan voin auttaa heitä palvelemaan tulevia asiakkaitaan yhtä hyvin kuin meitä on palveltu.

Oli oikeastaan aika mielenkiintoista käydä alkuperäinen kustannusarvio läpi ja verrata sitä toteutumaan. Se oli jo tiedossa, että kustannusarvio ylittyi aika reippaastikin, mutta nyt tarkemmassa tarkastelussa selvisi missä kohdin ylitystä oli tullut eniten.

Noin puolet lisäkustannuksista tuli ihan tietoisesti siinä vaiheessa kun tehtiin valintoja sisustusratkaisuista, lähinnä kiintokalusteista ja keittiön varustelusta. Myös valaisimet haukkasivat ison osan lisäbudjetista ja pihaankin toki on kulunut jo tonni jos toinenkin. Näiden osalta kustannukset olivat lähes kaksinkertaiset siihen nähden mitä olimme arvioineet. Toisaalta taas esimerkiksi lattiamateriaaleissa ja laattavalinnoissa suosimme hyvinkin kohtuuhintaisia ratkaisuja. Laatat hankittiin alennuserinä tai valittiin muuten neliöhinnaltaan melko edukkaita vaihtoehtoja. Oleskelutilojen laminaatti ei myöskään ole parketin tai puulattian hinnoissa, vaikka laadukas laminaatti onkin. Lisäksi suurin osa seinistä on maalipinnalla, vain yläkerran makuuhuoneissa on käytetty joillakin seinillä tapettia.

Toinen tekijä, joka vaikutti merkittävästi kustannusarvion ylittymiseen oli yllättäen talotekniikan (LVIS) toteutus. Myös niissä toteutuneet kustannukset olivat melkein tuplat siitä mitä alkujaan arvioitiin. Sekä sähkö- että LVI-urakat pytyivät kyllä alkuperäisten tarjousten puitteissa, eli mitään yllätyksiä ei projektin aikana tullut; kustannusarvio tehtiin ennen kuin ko. tarjouksia oli pyydetty.

Eli työ maksaa, ja paljon. Se on tullut tämän hankkeen aikana huomattua. Kolmas ylitys tulikin timpurin palkkioissa. Nämä työkustannukset olivat ainakin itselleni se kaikista yllättävin asia. Hankkeeseen lähdettiin aikanaan hyvinkin sinisilmäisesti ja vailla mitään käsitystä siitä mitä mikäkin maksaa. Tuolloin oli helppo arvioida talopaketin hankintakustannuksia ja muita hyvin konkreettisia asioita. Vähemmälle huomiolle taisi jäädä se, että jonkun se talo pitää rakentaakin. Ja että se ei ollutkaan mikään ihan pikku homma.

Näin jälkeenpäin olemmekin ajatelleet, että olisimme todennäköisesti saaneet samoilla kustannuksilla avaimet käteen/muuttovalmiiksi rakennetun valmistalon. Aikaa (ja hermoja) olisi luultavasti siinä tapauksessa kulunut huomattavasti vähemmän ja tasoltaan talo olisi ollut kutakuinkin samaa luokkaa. Niin paljon kompromisseja tämän meille räätälöidyn talon kanssa jouduttiin kuitenkin rakennusmääräysten ja kustannusten takia tekemään. No mutta tehty mikä tehty, ja lopputulokseen olemme toki enemmän kuin tyytyväisiä. Hengissä (ja ilman avioeroa) tästä kuitenkin selvittiin :)

(Tai no, lopputarkastus on vielä tekemättä, joten ihan valmis tämä ei vielä ole)

Mutta siis jos vielä joskus erehtyisimme aloittamaan rakennusprojektin, niin päätyisimme (todennäköisesti) rakennuttamaan muuttovalmiin talon. Samaa voin suositella kaikille muillekin, joilla ei juuri vasaraa kummempi työkalu pysy luonnostaan kädessä.

Mainittakoon vielä, että meidän tapauksessa vesikattoon asennetun talopaketin hankintahinta piti kertoa 3,5:lla, jotta saadaan koko talon rakentamiseen toteutuneet kustannukset. Talolle tuli hintaa n. 1 700eur/k-m2 (2 100eur/h-m2). Eikä ne kulut toki tähän jää...

3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Kiva kuulla kuulumisia ja varmasti hyödyllinen postaus rakentamista suunnitteleville/aloitteleville. =)

en menisi kovinkaan helpoksi rakentamiseksi tuota muuttovalmista taloa kehumaan. Blogimaailmaa kun selailee, niin enemmän harmaita hiuksia ainakin yksi muuttovalmis talofirma on saanut aikaan kuin se, että talon olisi rakentanut alusta asti itse. Itse myös tutun kautta eläneenä tiedän, että pääsemme paljon vähemmillä murheilla kun rakennamme itse kuin se, että olisimme ottaneet avaimet käteen-paketin (todnnäköisesti).

Tapz kirjoitti...

Tässä muutaman talon päässä asuvana, voin kyllä todeta, että teidän talonne poikkeaa edukseen monesta naapuruston talosta :-)

Olen omasta kokemuksestani eri mieltä Onnenhippujen kanssa avaimet käteen -rakentamisesta. Meidän kohdallamme se toimi hyvin. Toki rakentaja täytyy valita huolella ja itse täytyy olla valvomassa, pitää aktiivisesti yhteyttä timpureihin ja pohtia ratkaisuja matkan varrella.

Talo valmistuu nopeasti ja se on luovutettaessa suurelta osin viimeistelty. Ei puutu terassia, parveketta, listoja tms. jotka valmistuu sitten seuraavien parin kolmen vuoden kuluessa, kun niitä jaksaa naputella.

Myös meidän naapurissa on yksi talopaketti ja toinen pitkästä avaimet käteen toimituksina, eikä käsittääkseni ollut suurempia ongelmia.

Olen ymmärtänyt niiden rakentajien laskelmista, jotka ovat tehneet aivan kaiken itse, että mikäli haluaa oikeasti säästää merkittäviä summia, täytyy oman työn osuus olla todella suuri. Harvalla perheellisellä, ansiotyössä käyvällä on siihen mahdollisuutta tai edes todellista osaamista.

Meillä alkuperäistä hintaa nostivat odotettua vaativammat maatyöt, valaistus, materiaalivalinnat, huonekalut ja pihan laitto (esim. pohjien teko ja valtava määrä multaa).


Blogin oikean laidan linkit julkisivukuviin yms. eivät muuten toimi.

Mervi kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne!

En tarkoittanutkaan, että muuttovalmiin talon rakennuttaminen olisi helppoa, mutta ehkä kuitenkin hieman helpompaa (ja nopeampaa) kuin tämä itse kyhääminen. Helppoa talon rakentaminen ei varmaan koskaa ole, ainakaan jos on vähänkään kiinnostunut siitä mitä saa tai miltä lopputulos näyttää. Kaikki päätöksenteko on kuitenkin rakennuttajalla vaikka joku muu sitä vasaraa heiluttaisikin. Ja ainakin minulle ne vaihtoehtojen kartoittamiset ja päätökset olivat niitä raskaimpia juttuja, ja toisaalta myös se, että on niin riippuvainen muista, kun työkalut eivät omissa käsissä pysy.

Oikotietä onneen tuskin on, ja kaikille löytyy se paras tapansa tällaisesta hankkeesta selviytyä. Enemmän tai vähemmän hullujahan me kaikki olemme, jotka tähän ryhdymme. :)