Myös takapihan terassin ympäristö on alkanut hahmottua. Alkuperäinen ajatus oli laittaa siihen ainoastaan valkoisena kukkivia kasveja, mutta muutama pieni väripilkku saattaa mukaan tulla. Jalokärhö tulee näyttelemään merkittävää osaa pergolassa, ja luulen, että se tulee olemaan väriltään joko sininen tai pinkki. En tiedä saako jalokärhöä valkoisena, lumikärhö ei kai ole yhtä näyttävä. Jalokärhöön ihastuin jo aiemman rivitaloasuntomme pihassa, joten se on tännekin ihan must juttu. Mietin kärhön kaveriksi säleikköön säleikkövilliviiniä, siinä kun on niin komea syysväri.
Talon seinän vieressä olevalle neliön kokoiselle istutusalueelle ajattelin laittaa valkoisia pioneita. Saisivat rehottaa siinä rauhassa. Niiden juurelle sitten jotain matalampaa, joka täyttäisi koko alueen.
Terassin kulmaan tulee rykelmä havuja: kartiotuija, tarhakatajaa, ehkä kartiovalkokuusikin. Kärhön/villiviinin eteen jää tilaa vaikkapa valkoisille lijoille ja jollekin muulle vähän matalammalle perennalle. Terassin pitkälle sivulle tulee ruusuja, ainakin valkoisena. Ihastuin viime kesänä myös punalehtiruusuun, voikohan sitä pitää leikkaamalla noin metrin korkuisena...? Punertavat lehdet toisivat kivaa vaihtelua muuten vihreälehtiseen penkkiin. Ruusujen eteen pitäisi miettiä jotain (valkokukkaista), joka kukkisi aikaisin, jotta ruusut saavat rauhassa kasvaa talven jäljiltä. Ehkä matalia liljoja ja hopeahärkkiä ainakin.
2 kommenttia:
Punalehtiruusua voi hyvin leikata, joskaan meillä ei ainakaan koskaan kasvanut noin isoksi, kuin linkissä kerrottiin. Kannattaa leikata siksikin , kun kasvattaa aika pitkät vuosikasvut, niin saa vähän ryhtiä pensaaseen.
Meillä siis oli näitä vanhan talon pihassa, vyöhyke III ja paahteinen, hiekkapohjainen seinusta kasvupaikkana.
Minäkin hankin viime syksynä punalehtiruusun. Sen seuralaispensaat eivät tosin välttämättä sovi väreiltään kaikki joukkoon mutta katsotaan nyt kunhan kasvavat :)
Lähetä kommentti